Yakın gelecekte hafıza nakli gerçek olabilir

Yakın gelecekte hafıza nakli gerçek olabilir

ABD'de araştırmalar yapan bilim insanları, elektrik akımıyla deniz salyangozlarının RNA örneklerinin diğer deniz salyangozlarına aktarıldığını ortaya çıkardı.

California Üniversitesi'nde (UCLA) araştırmalar yapan bilim insanları, elektrik akımı kullanarak RNA (DNA'nın biyokimsayal kuzeni olan ribo nükleik asit) örneğini aktarmayı başardı.

Bilim insanları, elektrik şoklarından bir gün sonra salyangozların sinir sisteminden çıkarılan RNA'yı, elektrik verilmeyen 7 hayvana yerleştirdi. Bu hayvanların da elektrik verilenler gibi hareket ettiği ve geri çekilme eylemini yaklaşık 40 saniye sürdürdüğü görüldü.

Deniz salyangozlarıyla yapılan çalışmada aktarım sonrası, nakil yapılan ve hiç elektrik akımına kapılmamış deniz canlısının da elektrik akımına aynı tepkiyi verdiği görüldü.

Uzmanlara göre bu, hafızanın enjeksiyonlarla aktarılabileceği ve hatta istenmeyen hatıraların da bu yöntemle hafızadan silinebileceği anlamına gelebilir.

Araştırmayı haberleştiren İngiliz basını, hafıza silmenin konu alındığı, başrollerinde Jim Carrey ve Kate Winslet'ın yer aldığı 2006 yapımı 'Sil Baştan' (Eternal Sunshine of the Spotless Mind' filmine gönderme yaptı.

TRAVMATİK HAFIZA TEDAVİSİNDE KULLANILABİLİR

Sonuçları "eNeuro" dergisinde yayımlanan araştırmanın bulgularının, travmatik hafızanın tedavisinde yeni yöntemlerin geliştirilmesinin önünü açabileceği ifade ediliyor.

Glanzman, "Çok uzak olmayan bir gelecekte, RNA'yı Alzheimer hastalığının etkilerinin giderilmesinde veya travma sonrası bozukluk tedavisinde kullanabileceğimizi düşünüyorum" ifadesini kullandı.

Yorumlar

Bu etkinlik için henüz yorum yapılmamıştır. Yukarıdaki bölümü kullanarak ilk yorum yapan siz olabilirsiniz.

Son Haberler

  • Sonuç Bulunamadı.