"Türkiye kimseyle ekonomik savaştan yana değil"

Türkiye kimseyle ekonomik savaştan yana değil

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, ''Türkiye kimseyle bir ekonomik savaştan yana değildir; fakat bir saldırı olduğunda tepkisiz kalması düşünülemez'' dedi. Dövizdeki dalgalanmanın Türk ekonomisinin bünyesiyle bir ilgisi olmadığını da söyleyen Kalın, alınan tedbirlerle iyiye doğru gidişin başladığını belirtti.

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, basın toplantısı düzenledi.

Kalın'ın açıklamalarından satır başları şöyle:

''(Dövizdeki hareketlilik) Bu dalgalanmanın Türk ekonomisinin bünyesiyle bir ilgisi yoktur. Büyük oranda bir ekonomik savaş çerçevesinde özellikle Türk Lirası'nı yıpratmaya yönelik adımların atıldığını gördük. Alınan tedbirlerle iyiye doğru gidiş başladı. (Ekonomi) İyiye doğru bir gidişin dün itibarıyla başladığını görüyoruz. Bu iyiye gidişin bundan sonra da devam edeceği temel beklentimiz. Türk ekonomisinin temelleri sağlamdır. Şu anda dünyada en güçlü bankacılık sistemine sahip olan ülkelerden birisi Türkiye'dir. Türkiye kimseyle bir ekonomik savaştan yana değildir fakat bir saldırı olduğunda tepkisiz kalması düşünülemez. Kurlardaki durum tedbirlerin netice verdiğini gösteriyor. İlgili bütün kurumlarımızın bundan sonra da uygulayacağı tedbirlerle Türk ekonomisindeki bu normalleşmenin daha da güçleneceğini öngörüyoruz.

Özellikle 15 yaş üstü ve daha yukarı yaştakilerde işsizlik oranında yüzde 10'ların altında, yüzde 9,7 gibi bir hedef tutturulmuş durumda. Bu, ekonominin de istihdam noktasında olumlu bir seyirde ilerlemekte olduğunu teyit etmektedir. 2018 yılında terör örgütüne katılım 61 kişiyle sınırlı kalmıştır ve bu 30 yılın en düşük rakamıdır.

ABD İLE F-35 GERGİNLİĞİ

Sayın Trump'ın imzaladığı (F-35 kararı) bu madde büyük bir paketin için yer alan bir madde. Şu anda bir somut karşılığı yok. Türkiye F-35'lerin sadece müşterisi olan bir ülke değildir, o projenin bir ortağıdır. Türkiye bunun ortaklarından, taraflarından birisidir. Şu ana kadar da üzerine düşen yükümlülükler çerçevesinde belli ödemeler de yapmıştır. İş eğer böyle bir noktaya giderse Türkiye hukuk yollarına başvurur. Umarız iş bu noktaya gelmez. Türkiye'ye dönük bu tür tehditlerle mesafe alınamayacağını herkesin bilmesi gerekir.

ABD'NİN ELEKTRONİK ÜRÜNLERİNE BOYKOT

Amerikan elektronik ürünlerine boykot çağrısını bu çerçevede değerlendirmek gerekir. Vatandaşlarımız da gayet olumlu milli ve yerli bir tepki göstermişlerdir. Sorunların bir an önce çözülmesi beklentimizdir. Bunun için ABD yönetiminin Türkiye'deki yargı süreçlerine saygılı olması gerekir.

Milli paralarla ticaret yapılması konusu Cumhurbaşkanımızın bir süredir gündemde tuttuğu konu. Bu sadece Türkiye'den gelen bir talep değil giderek doları tehdit unsuru olarak kullanmak isteyenlere tepki olarak bu arayışın giderek somut hale gelmeye başladığını görüyoruz.

ASTANA GÖRÜŞMELERİ

Üçüncü toplantının eylül ayının ilk haftasında Tahran'da yapılması planlanmakta.

MÜNBİÇ EYLEM PLANI

Şu anda Münbiç Eylem Planı hayata geçiriliyor şu anda uygulanmaya devam ediyor. Münbiç ve civarında PYD/YPG unsurları çekilmeye başladı. Beklentimiz, PYD/YPG unsurlarının tamamının Fırat'ın doğusuna çekilmesi.

ABD İLE RAHİP BRUNSON GERİLİMİ

Onlar (ABD) bir papaz için bu ilişkileri adeta tamamen yıkma noktasına gelirken, Türkiye gibi bir ülkeyi kaybetme noktasına getirirken, Türkiye'nin meşru ve acil iki temel ulusal güvenlik meselesinde (PKK ve FETÖ), Amerikan yönetimlerinin, ne Obama ne Trump yönetiminin şu ana kadar somut bir adım attığını görmedik.

PKK ile ilgili bize yıllardır, 'PKK ile mücadelede Türkiye'nin yanındayız. Anlık istihbarat paylaşımı yapacağız, yapıyoruz' gibi şeyler söylendi ama somut olarak bunların sahada gerçekten yapılıp yapılmadığına baktığımızda bizi tatmin edici düzeyde bir işbirliğinin ortaya konmadığını maalesef görmekteyiz.

Halkbank davası sürüyor. Genel müdür yardımcısı Hakan Atilla son derece haksız bir şekilde yargılandı ve cezaya çarptırıldı. (Beyaz Saray'ın Brunson açıklaması) Bir hayal kırıklığından bahsedeceksek, Türkiye'nin kendi ulusal çıkarları çerçevesinde yaşadığı derin hayal kırıklığını ifade edelim. Trump'la planlanan bir görüşme yok. Şu anda Türkiye bu krizi fırsata dönüştürmek üzere, bu yönde atılan adımlar da bu krizin fırsata dönüşeceğinin işaretlerini zaten veriyor.''

Yorumlar

Bu etkinlik için henüz yorum yapılmamıştır. Yukarıdaki bölümü kullanarak ilk yorum yapan siz olabilirsiniz.

Son Haberler