Türkiye Futbol Federasyonu Başkanı Nihat Özdemir, Süper Lig'de yabancı oyuncu kontenjanının 14'ten 16'ya yükseltilmesine karar verdiklerini açıkladı.
Covid-19'a karşı aşılama takvimi devam ediyor. Çin'in SinoVac aşısının 10 milyon dozluk kısmı önümüzdeki günlerde Türkiye'de olacak.
Yeni aşılar da belirlenen sıralamaya göre yapılacak ve 10 milyon kişi aşılanacak. Bu kişilerin ikinci dozu ise daha sonra gelecek aşılardan sağlanacak.
Gelecek aşılarla artık daha genç nüfusa doğru, risk grubuna doğru ilerlemenin mümkün olacağını söyleyen Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Mustafa Necmi İlhan, "50-64 yaş büyüklerimizle beraber polislerimiz askerlerimiz öğretmenlerimiz hizmet önceliği olanların bir bölümü de aşılanacaktır." dedi.
Türkiye'de Covid-19 nedeniyle son 24 saatte 153 kişi hayatını kaybetti; 743 yeni hastayla birlikte toplam 6 bin 289 yeni vaka tespit edildi.
Vaka sayısı 2 milyon 412 bin 505’e, can kaybı da 24 bin 640’a yükseldi.
Ağır hasta sayısı 2 bin 74 oldu, 6 bin 113 kişinin Covid-19 tedavisi/karantinasının sona ermesiyle iyileşen sayısı 2 milyon 290 bin 32'ye yükseldi.
Merkez Bankası politika faiz oranını yüzde 17 seviyesinde sabit tuttu. Merkez Bankası, sıkı para politikası duruşunun kararlılıkla uzun bir müddet sürdürüleceğini bildirdi.
Kasım ayında yapılan toplantıda politika faizi 4,75 puanlık artışla yüzde 15'e yükseltilmişti.
Aralık ayında yapılan yılın son toplantısında ise politika faizi 2 baz puan artırılarak yüzde 17 olmuştu.
Karara ilişkin yapılan açıklamada şunlar kaydedildi:
"Para Politikası Kurulu (Kurul), politika faizi olan bir hafta vadeli repo ihale faiz oranının yüzde 17 düzeyinde sabit tutulmasına karar vermiştir.
"BELİRSİZLİK DEVAM EDİYOR"
İktisadi faaliyet güçlü bir seyir izlemektedir. Salgına bağlı kısıtlamaların ekonomi üzerindeki aşağı yönlü etkileri, geçtiğimiz yılın ikinci çeyreğine kıyasla daha sınırlı seyretmekle birlikte, hizmetler ve bağlantılı sektörlerdeki yavaşlama ve bu sektörlerin kısa vadeli görünümüne dair belirsizlikler devam etmektedir.
Salgın döneminde sağlanan yüksek kredi büyümesinin birikimli etkileriyle güç kazanan iç talebin cari işlemler dengesi üzerindeki olumsuz etkisi devam etmektedir. Diğer taraftan, finansal koşullardaki sıkılaşmayla birlikte son dönemde kredi büyümesi yavaşlamaya başlamıştır.
İç talep koşulları, döviz kuru başta olmak üzere birikimli maliyet etkileri, uluslararası gıda ve diğer emtia fiyatlarındaki yükseliş ve enflasyon beklentilerindeki yüksek seviyeler, fiyatlama davranışları ve enflasyon görünümünü olumsuz etkilemeye devam etmektedir.
Kasım ve Aralık PPK toplantılarında gerçekleştirilen güçlü parasal sıkılaştırmanın krediler ve iç talep üzerindeki yavaşlatıcı etkilerinin daha belirgin hale gelmesi beklenmekte, böylelikle enflasyon üzerinde etkili olan talep ve maliyet unsurlarının kademeli olarak zayıflayacağı öngörülmektedir.
Öte yandan, uluslararası emtia fiyatlarındaki gelişmeler, bazı sektörlerde belirginleşen arz kısıtları ile gerçekleştirilen ücret ve yönetilen fiyat ayarlamaları, orta vadeli enflasyon görünümü üzerindeki önemini korumaktadır.
Bu doğrultuda Kurul, 2021 yılsonu tahmin hedefini dikkate alarak, enflasyonda kalıcı düşüşe ve fiyat istikrarına işaret eden güçlü göstergeler oluşana kadar sıkı para politikası duruşunun kararlılıkla uzun bir müddet sürdürülmesine karar vermiştir. Enflasyonda kalıcı düşüşe ve fiyat istikrarına işaret eden güçlü göstergeler kapsamında enflasyonun ana eğilimi ve fiyatlama davranışlarına ilişkin göstergeler, yayılım endeksleri, talep ve maliyet unsurları ve enflasyon beklentilerinin tahmin ufku içerisinde hedeflerle uyumu yakından izlenecektir. Gerekmesi durumunda ilave parasal sıkılaşma yapılacaktır.
Sıkı para politikası duruşunun, fiyat istikrarını kalıcı olarak tesis etmesinin yanında, ülke risk primlerinin düşmesi, ters para ikamesinin başlaması, döviz rezervlerinin artış eğilimine girmesi ve finansman maliyetlerinin kalıcı olarak gerilemesi yoluyla makroekonomik ve finansal istikrarı olumlu etkileyeceği değerlendirilmiştir.
TCMB karar alma süreçlerinde orta vadeli bir perspektifle, enflasyonu etkileyen tüm unsurları ve bu unsurların etkileşimini temel alan bir analiz çerçevesi benimsemektedir. Açıklanacak her türlü yeni verinin ve haberin Kurul’un geleceğe yönelik politika duruşunu değiştirmesine neden olabileceği önemle vurgulanmalıdır."
Tokyo merkezli DeepScore şirketi, geliştirdiği uygulamanın bir yalan makinesi gibi çalıştığı iddiasında.
Independet'ta yer alan habere göre, şirket, kullanıcıların yüzlerini analiz eden yeni uygulamanın “bir insanın ne kadar güvenilir olduğunu bir dakika içinde tespit ettiğini” öne sürüyor.
Corona virüs pandemisi nedeniyle ilk defa dijital olarak düzenlenen CES 2021'de tanıtılan uygulama kullanıcılara cevabını bildiği soruları soruyor.
Bu sorulara cevap verildiği anlardaki yüzleri ile verdikleri tepkileri analiz eden uygulama elde ettiği veriler ışığında kişinin daha sonraki sorularda yalan söyleyip söylemediğini saptıyor.
Başka bir deyişle uygulamanın topladığı veriler ışığında yüz hareketlerini analiz ederek kişinin güvenilir olup olmadığını belirleyebildiği iddia ediliyor.
Ancak bazı uzmanlar bir algoritmanın bireylerin yüzünü veya sesini analiz ederek güvenilir olup olmadıklarını belirleyemeyeceğini söylüyor.
Corona virüsle mücadele kapsamında başlatılan aşı uygulamasında birinci doz aşılananların toplam sayısı 1 milyonu geçti.
Son olarak 85 yaş üstü için aşılama başladı. 85 yaş üzerindeki vatandaşlar da 90 yaş üzeri olanlar gibi evlerinde aşılanıyor.
ABD'deki başkanlık devir teslim töreni adeta yıldız yağmuru şeklinde gerçekleşti.
Milli marşı Lady Gaga okurken; ardından sahneye Jennifer Lopez ve Garth Brooks gibi isimler çıktılar.
Daha sonrasında gerçekleşen kutlamadan ziyade, birlik-beraberlik organizasyonunda sunuculuğu Tom Hanks üstlenirken; Bruce Springsteen, Foo Fighters, Katy Perry, Demi Lovato ve Bon Jovi sahne aldılar.
Bu arada, dört yıllık idiotik yönetiminden sonra Donald Trump giderayak içinde katillerin, dolandırıcıların, tacizcilerin bulunduğu 140 kişiyi affetti.
Affettiği kişiler arasında sanatçılar da vardı; mesela rap yıldızları Lil Wayne, Kodak Black ve rapçilerin plak şirketi Death Row Records’un ortak kurucularından Michael “Harry-O” Harris gibi.
Anayasa Mahkemesi, Enis Berberoğlu hakkında daha önce verilen ihlal kararının uygulanmadığı gerekçesiyle yapılan ikinci başvuruda yeniden ihlal kararı verdi.
ABD'de yemin ederek ülkenin 46. Başkanı olan Joe Biden, Donald Trump'ın duvar projesinin askıya alınması dahil 17 kararname imzaladı. ABD'nin güney sınırına duvar inşaatını askıya alan Biden bu konuda verilen ihaleleri iptal edip duvarın parasını başka projelere yönlendirecek. Biden, Trump yönetiminin ilk eylemlerinden biri olan Müslüman ülkelere getirilen seyahat yasaklarını da kaldırdı. Ayrıca Paris İklim Anlaşması'na ABD'nin yeniden katılması için kararname imzalandı.
ABD’nin 46. Başkanı Joe Biden iki yıl önce Trump’ın ABD'nin güney sınırına duvar örebilmek amacıyla Savunma Bakanlığı bütçesinden milyarlarca dolarlık kaynak yaratılmasına izin veren ‘‘ulusal acil durum'' ilanını kaldırdı.
Biden, ayrıca küçük yaşta aileleriyle birlikte kaçak olarak Amerika'ya gelenleri koruyan DACA programını da koruma kararı alıp binlerce kişinin sınır dışı edilmesini önledi. Biden, DACA'dan yararlanan yaklaşık 700 bin kişinin kalıcı yasal statü ve vatandaşlık almalarının önünü açması için Kongre'den yeni bir yasa geçirecek. Trump'ın ülkede kaçak olarak bulunan 11 milyon kişinin sınır dışı edilmesini bir öncelik haline getiren kararnamesini de iptal etti.
İlk çalışma gününe oldukça hızlı başlayan Biden’ın imzaladığı 17 kararnamede dikkat çekenler şunlar:
– Tüm federal binalarda hem federal çalışanları hem de sözleşmelilere maske takma ve sosyal mesafeye uyma zorunluluğu getirildi.
– Dünya Sağlık Örgütü’ne yeniden katılma talimatı verildi.Trump, ABD'yi geçen yıl corona virüsü salgınıyla mücadelede yetersiz kaldığı ve Çin'in baskısına boyun eğdiği gerekçesiyle DSÖ'den resmen çıkarmıştı.
– Paris İklim Anlaşması'na yeniden katılmak için kararname imzalandı. Petrol, doğalgaz ve kömür üretimini destekleyen eski Başkan Donald Trump, iklim için zararlı fosil yakıtların emisyonunu azaltma amacıyla yapılan küresel anlaşmadan çekilmeyi yönetiminin önceliklerinden biri haline getirmişti.
– Kuzey Kutbu Doğal Yaşamı Koruma Alanı'nda petrol ve doğalgaz arama faaliyetleri için verilen izin iptal ediliyor. Ayrıca askıya alınan araç yakıt tüketim ve emisyon standartları yeniden yürürlüğe konuluyor.
– Trump yönetiminin ilk eylemlerinden biri olan Müslüman ülkelere getirilen seyahat yasaklarını kaldırdı. Trump 2017 yılının Ocak ayında yedi Müslüman ülkenin vatandaşlarının ABD'ye girişini yasaklamıştı.
– Biden ayrıca 1 Ocak 2021'den önce ABD'de bulunan herkesin Yeşil Kart alması ve vatandaşlığa başvurmasını sağlayacak bir tasarı hazırladı.
Almanya'da pandemiyle mücadele bağlamında maske kullanımında yeni düzenlemeye gidiliyor. Toplu taşıma araçları ve dükkanlarda FFP2 veya cerrahi maskeler zorunlu hale geliyor.
Almanya'da corona virüs salgınıyla mücadele kapsamında 31 Ocak'a kadar uygulanması öngörülen kısıtlamaların süresi iki hafta daha uzatılırken, mevcut tedbirlerin kapsamı da genişletildi. Bu bağlamda maske kullanımı ile ilgili yeni düzenlemeler getirildi.
Başbakan Angela Merkel'in Salı günü eyalet başbakanları ile düzenlediği toplantıdan sonra yapılan açıklamada, toplu taşıma araçları ile dükkan ve mağazalarda koruyucu özelliği daha güçlü KN95/N95, FFP2 veya tıbbi (cerrahi) maskelerin kullanılmasına karar verildi. Böylece ağız ve burnu kapatan atkı ya da kumaş maskeler artık tren, otobüs veya tramvaylarda takılamayacak. Aynı şekilde dükkan ve mağazalara da cerrahi maske ya da koruyucu gücü yüksek KN95/N95, FFP2 tipi maskelerle girilebilecek.
Bilim insanlarının toplu taşıma araçları için uzun süredir tavsiye ettikeri FFP2 maskeleri Bavyera eyaletinde birçok alanda zorunlu hale getirilmişti. Bavyera'nın ardından bazı eyaletler de doğru takıldığında daha yüksek koruma sağlayan FFP2 maskelerini kalabalık ortamlarda zorunlu hale getirmişti. Almanya'da risk grubunda yer alan yaklaşık 34 milyon 100 bin kişiye ise FFP2 maskesi ücretsiz olarak dağıtılacak.
Türkiye'de Covid-19 nedeniyle son 24 saatte 159 kişi hayatını kaybetti; 752 yeni hastayla birlikte toplam 6 bin 435 yeni vaka tespit edildi.
Toplam vaka sayısı 2 milyon 406 bin 216’ya çıktı. Can kaybı da 159 artarak 24 bin 487’ye yükseldi.
Güncel tabloya göre 5 bin 932 kişinin daha sağlığına kavuşmasıyla toplam iyileşen sayısı 2 milyon 283 bin 919’a ulaştı.
Hastalardaki zatürre oranı yüzde 5.1, ağır hasta sayısı 2 bin 102 oldu.
ABD'nin 46. Başkanı Joe Biden yemin ederek göreve başladı.
Kasım ayındaki seçimden galip çıkan Demokrat aday Joe Biden, yemin ederek ABD'nin 46. Başkanı oldu.
Biden yemin sonrası konuşmasında, "Bugün Amerika'nın günü. Düzeltmemiz gereken çok şey var" dedi.
Kamala Harris de, yemin ederek ABD'nin ilk kadın, siyahi ve asya kökenli Başkan Yardımcısı oldu.
Donald Trump ise yemin törenine katılmadı. Beyaz Saray'dan ayrılan Donald Trump, veda konuşmasında, "Biz sıradan bir yönetim değildik. Bir şekilde geri döneceğim" dedi.
TBMM'nin çalışmaları, haftaya kaldığı yerden devam edecek. Uzun süredir beklenen, hayvan haklarının korunmasını içeren düzenlemeye son şekli verilirken; teklif, Meclis açılır açılmaz gündeme alınacak. Teklifin yasalaşmasıyla "Hayvanları Koruma Kanunu"nun ismi "Hayvan Hakları Kanunu" olarak değişecek.
AKP Grup Başkanvekili Muhammet Emin Akbaşoğlu, Meclis gündemine gelecek Hayvan Hakları Yasa Teklifi ile ilgili açıklama yaptı.
İki ayrı taslak üzerinde yürütülen çalışmalar sırasında, ilgili sivil toplum kuruluşları ve hayvan hakları örgütlerinin temsilcileriyle de sık sık bir araya gelinerek görüşleri alındı.
Hayvanlara işkence ve kötü muameleye hapis cezası, ev hayvanlarına çip takılması ve hayvanları sokağa bırakanlara para cezası gibi öneriler ele alındı.