Seçim sonuçları dış basında...

Seçim sonuçları dış basında...

Dış basın, tekrarlanan ve Ekrem İmamoğlu'nun büyük farkla kazandığı İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı Seçimi'ni yakından takip etti.

ABD'den İngiltere'ye, Almanya'dan Fransa'ya, Rusya'dan Yunanistan'a tüm yabancı medya kritik analizler ve dikkat çeken yorumlarla İstanbul'u mercek altına aldı. Dünya medyasında öne çıkan yorum ise seçimin kazananından ziyade kaybedeninin kim olduğuna ilişkindi.

Ekrem İmamoğlu’nun zaferinin ardından uluslararası medyaya yansıyan yorumlar:

Amerikan New York Times (NYT) gazetesi “Tekrar edilen seçimde Türkiye Cumhurbaşkanı’nın acı veren mağlubiyeti” başlıklı haberinde, Erdoğan’ın pazar günü siyasi kariyerinin en büyük yenilgisini aldığını yazdı.

NYT, İstanbul’un kaybedilmesinin Erdoğan’ın imajı ve prestijine yönelik darbenin yanında, onun için pratik bazı siyasi sonuçları olacağını da vurguladı.

İngiliz Guardian gazetesi internet sitesinin manşetine taşıdığı haberine “İstanbul seçimini muhalefet kazandı, Erdoğan’a büyük darbe” başlığını attı. “Seçmenler dini, sınıfsal ve etnik farklılıklar arasında köprü kuran CHP kampanyasını benimsedi” yazan Guardian, İmamoğlu’nun zaferini şöyle yorumladı:

“Birçoklarının demokrasinin kötüye gidişinden korktuğu bir ülkede çığır açan bir zafer.”

Guardian’ın haberi şu ifadeyle devam etti: “İmamoğlu’nun 31 Mart’taki az farkla kazandığı sürpriz galibiyetini geri çevirmek için tasarlanan tekrar seçim, hem Türkiye’nin kırılgan demokratik kurumları hem de Erdoğan’ın siyasi geleceği açısından eşi benzeri görülmemiş bir test oldu.”

Amerikan yayın kuruluşu CNN analiz haberinde İstanbul seçiminin Erdoğan’ın Türkiye’deki hakimiyetinde kayma sinyalleri gösterdiğini yazdı.

CNN International internet sitesinden yayınladığı haberde, Ekrem İmamoğlu’nun değişim, umut ve yeni bir başlangıç vaatlerini hatırlatarak, “Her şey çok güzel olacak” sloganının Türkiye’de dudaklardan düşmediğini yazdı.

İmamoğlu’nun galibiyetinin Türkiye’nin yorgun muhalefetini canlandırdığı yorumunda bulunan CNN, “Bu, seçim sandığında tüm zafer umudunu yitirmiş Türk seçmenlerin bir kesimine yeni bir soluk katıyor” ifadesini kullandı.

CNN ayrıca seçimin tekrarının belediye başkanlığından ziyade demokratik sürecin en temel ve tartışmasız kısmı olan sandığın Türkiye Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan döneminden sağ çıkıp çıkmayacağı sorusuyla ilgili olduğunu yazdı ve şu çıkarımı yaptı:

“Hem sağ kaldı hem de Türkiye’nin finansal kalbinde iktidarı İmamoğlu’na vererek açık bir mesaj gönderdi.”

İngiltere’nin en çok satan gazetelerinden Daily Mail ise ana sayfasından oldukça geniş duyurduğu seçimlere ilişkin kapsamlı haberinde, İmamoğlu’nun zaferini ilan etmesi, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’a darbe olarak nitelendirildi.

Beylikdüzü’ndeki kutlamaların fotoğraflarıyla verilen haberde, 31 Mart’ta AKP’nin kaybetmesinin ardından seçimlerin yenilenmesi yolunda karar alındığına dikkat çekildi.

Yorumlar

Bu etkinlik için henüz yorum yapılmamıştır. Yukarıdaki bölümü kullanarak ilk yorum yapan siz olabilirsiniz.

Son Haberler

  • Sonuç Bulunamadı.