Okulda 'maske değişimi' tehlikesine dikkat

Okulda maske değişimi tehlikesine dikkat

Eğitimde corona virüs arası gelecek hafta sona eriyor. Ancak dikkat edilmesi gerek önemli bir konu var. Çocuklar, yaşları itibariyle ‘değiş-tokuşa’ yatkın olabildiklerinden, uzmanlar bu durumun maske değişimine kadar gidebileceğini belirterek, ailelerin son derece dikkatli olmasını istedi.

Sağlık Bilimleri Üniversitesi Bakırköy Dr. Sadi Konuk Eğitim ve Araştırma Hastanesi Çocuk Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Nevin Hatipoğlu’na göre bu süreçte ailelere, öğretmenlere ve okul yönetimlerine büyük iş düşüyor.

Çocukların maskelerini güvenli bir şekilde nasıl takmaları, kullanmaları, çıkartmaları ve saklamaları gerektiği konusunda eğitim verilmesi gerektiğine işaret eden Hatipoğlu, “Verilen eğitimin uygulanması noktasında denetimler de son derece önemli. Burada ebeveynlerin, öğretmenlerin ve okullardaki idarecilerin dikkatli olması, çocukları sürekli gözetim altında tutması şart” dedi.

Çocukların maske değişimi konusunda nasıl yönlendirilmesi gerektiğine dikkat çeken Doç. Dr. Nevin Hatipoğlu, şöyle devam etti:

“Çocuklara okuldaki diğer çocuklarla maske değişimi kesinlikle yapmamaları ve paylaşmamaları öğretilmeli. Maskenin, tıpkı kişisel giyim eşyasında olduğu gibi, kişinin sadece kendi kullanımına ait bir malzeme olduğu çocuklara net bir şekilde anlatılmalı.

Kalem, silgi, kitap gibi okul eşyalarının sınıfta çocuklar arasında alış-verişinin enfeksiyonun yayılımı konusunda sakıncalı olması gibi, özellikle maskenin de çocuklar arasında değiş-tokuşunun yapılmaması ‘okulumuzun prensipleri’ gibi başlıklarla öğrencilere tekrarlanabilir.”

Doç. Dr. Nevin Hatipoğlu, her çocuğun yaşına uygun bilgilendirme yapılması gerektiğine değinerek, şunları söyledi:

“Örneğin ‘yemek kaşığımızı veya bardağımızı nasıl ki arkadaşımızla ortak kullanmayız, maskemiz de bize özeldir ve paylaşmamalıyız’ gibi anlatımlarda bulunabiliriz.

Maskenin yemek yeme gibi durumlarda zorunlu olarak çıkarılması gerekecek. Bu zamanlarda, çocukların birbirleri arasında maske karışıklığına sebep olmamak için maskeleri etiketlenebilir, kenarına isim yazılabilir.

Çocukların alışık oldukları maskeleri takmalarını sağlamak bence son derece önemli. Değişik bir maske yüze düzgün oturmazsa, ayarlama yapmak için çocuklar sık sık yüzlerine dokunacak. Tabi bu durum da enfeksiyon riski doğurabilir.

Geçmişte genel itibarıyla yiyecek, içecek koyduğumuz beslenme çantalarına ‘yeni normal’ olarak nitelendirdiğimiz bu dönemde mutlaka yedek maskeler koymalıyız. Yedek maske mutlaka olmalı ki herhangi bir ıslanma veya kirlenme durumunda çocuk maskesini hemen değiştirebilsin.”

Yorumlar

Bu etkinlik için henüz yorum yapılmamıştır. Yukarıdaki bölümü kullanarak ilk yorum yapan siz olabilirsiniz.

Son Haberler

  • Sonuç Bulunamadı.