Moderna, Omicron'a özel aşı için insan deneylerine başladı

Moderna, Omicrona özel aşı için insan deneylerine başladı

ABD’li biyoteknoloji şirketi Moderna, Omicron varyantını hedefleyen özel corona virüs aşısının güvenliğini ve etkinliğini incelemek için klinik denemelere başladığını duyurdu.

Moderna, Omicron aşısının klinik denemelerine, iki grup arasında eşit olarak bölünmüş 18 yaş ve üstü yaklaşık 600 yetişkin katılımcının dahil olacağını duyurdu.

İlk gruptaki katılımcılar daha önce Moderna'nın orijinal aşısının iki dozunu yaptırmış, ikinci gruptaki katılımcılar ise üç dozunu yaptırmış kişilerden oluşacak. Her iki gruptaki katılımcılara tek doz halinde Omicron için geliştirilmiş özel aşı uygulanacak.

Moderna, ayrıca 50 mikrogramlık halinde şu anda güçlendirici olarak uygulanan üçüncü doz orjinal aşının Omicron’a karşı nasıl etki gösterdiğine dair veriler yayınladı.

Üçüncü doz aşıdan altı ay sonra, Omicron enfeksiyonunu bloke eden antikorlar azaldı, ancak yine de tüm katılımcılarda saptanabilir durumda kaldılar. Veriler, güçlendiricinin zamanla zayıflasa da varyanta karşı koruma sağladığını gösterdi.

Diğer taraftan, Moderna'nın mevcut üçüncü dozu tarafından tetiklenen nötralize edici antikorlar, aynı zaman diliminde virüsün Wuhan’da tespit edilen orjinal versiyonuna göre 6,3 kat daha hızlı azaldı.

Ancak, Moderna CEO’su Stephane Bancel, Moderna'nın orijinal üçüncü doz aşısını, nötralize edici antikorların altı ay sonra tespit edilebilir kaldığına dair güvence verildiğini söyledi. Bancel, "Yine de, Omicron'un bağışıklık kaçışının gösterdiği uzun vadeli tehdit göz önüne alındığında, Omicron'a özgü güçlendirici adayımızı geliştiriyoruz." dedi.

Yorumlar

Bu etkinlik için henüz yorum yapılmamıştır. Yukarıdaki bölümü kullanarak ilk yorum yapan siz olabilirsiniz.

Son Haberler