Mars yüzeyinde organik moleküller içeren 3 buçuk milyar yaşında bir kaya bulundu

Mars yüzeyinde organik moleküller içeren 3 buçuk milyar yaşında bir kaya bulundu

NASA, Kızıl Gezegen Mars’ın iç işleyişi hakkında önemli iki çalışmasını açıkladı. Çalışmanın ilkinde, Mars’ın atmosferinde metan gazı bulunduğunu ve neden mevsimsel değişiklikler gösterdiği açıklandı, ikincisinde ise Kızıl Gezegen’de, antik yaşamın kanıtı olabileceği düşünülen organik moleküller içeren 3 buçuk milyar yaşındaki bir kayanın keşfedildiği bildirildi.

Amerikan Havacılık ve Uzay Dairesi (NASA), 'Kızıl Gezegen' olarak da anılan Mars'taki çalışmalarının meyvelerini topluyor.

NASA’nın bilim insanları bugün yaptıkları açıklamada, Mars’ta yaşam içi gerekli olan yapıtaşlarına sahip 3 buçuk milyar yaşındaki organik moleküller içeren bir kayanın keşfedildiğini duyurdu ve Kızıl Gezegen'in atmosferinde en basit organik molekül olarak kabul edilen metan gazına rastlandığını bildirdi.

Yeryüzünün dışındaki yaşam arayışı, organik bileşikler ve molekülleri içeren hayatın yapı taşlarına odaklanır, ancak bunlar hayat olmadan da var olabilir. Bilim insanlarının açıklamasına göre, Mars'ta bulunan organik maddeler şunlardan birinin açıklaması olarak görülebilir: Eski yaşamı detaylandıran bir kanıt, hayat için bir besin kaynağı ya da yaşam yerine var olan başka bir şey.

Yeni bulgular, Science dergisinde Perşembe günü yayınlanan iki çalışmada da ayrıntılı olarak ele alındı. Araştırmacılar, bu keşiflerin astrobiyolojide çığır açtığını belirtti.

Bilim insanları, yeni bulgularının Mars’taki antik bir yaşamın kanıtı olarak değerlendirilebileceğini ancak durumun Kızıl Gezegen’de bir zamanlar hayat olduğundan mı yoksa daha sıradan bir jeolojik süreçten mi kaynaklandığını henüz açıklayamadıklarını söyledi.

NASA'nın Goddard Uzay Uçuş Merkezi'ndeki Güneş Sistemi Keşif Bölümü'nün yöneticisi Paul Mahaffy, “Yaşam arayışında temel olan organik bileşikler arayışımızı büyük ölçüde genişlettik” derken, NASA Genel Merkezi'ndeki Bilim Misyonu Direktör Yardımcısı Thomas Zurbuchen, “Bu yeni bulgularla Mars, yaşam kanıtlarını aramaya devam etmemizi söylüyor. Devamlı ve planlı görevlerimizin Kızıl Gezegen'deki daha nefes kesici keşiflerin kilidini açacağından eminim" açıklamasını yaptı.

NASA’nın biyojeokimya uzmanı ve Science dergisinde konuyla ilgili yayımlanan makalenin başyazarı olan Jennifer Eigenbrode ise, “Mars’taki yaşam belirtilerini ortaya çıkarmak için çok iyi bir konumdayız. Bulgular ayrıca dikkat çekiciydi, çünkü organik malzemenin sert Mars yüzeyinde milyarlarca yıl korunabileceğini gösterdi” dedi.

Materyallerin, Ağustos 2012’den bu yana Kızıl Gezegen’deki verileri toplayan Mars Curiosity keşif aracı tarafından bulunduğu açıklandı. 3 buçuk milyar yaşındaki organik moleküller, Florida’daki Okkeechobe Gölü büyüklüğü’nde sığ bir su birikintisi bulunduğuna inanılan Gale Krateri’nde bulundu.

Yorumlar

Bu etkinlik için henüz yorum yapılmamıştır. Yukarıdaki bölümü kullanarak ilk yorum yapan siz olabilirsiniz.

Son Haberler

  • Sonuç Bulunamadı.