Türkiye'nin diğer bölgelerine oranla 'çok yüksek riskli' kategoride olan Karadeniz'de, Covid-19 virüsünün hızlı yayılımının takibi ve tespiti için özel bir çalışma başlatıldı. Bu bölgeden toplanacak Covid-19 örneklerinde, dünyada daha önce tanımlanmamış ve bölgeye özgü yeni bir mutant virüs olup olmadığı araştırılacak.
Sağlık Bakanlığı 'covid19.saglik.gov.tr' adresinde Türkiye haritası üzerinden yayımlanan verilere göre, Karadeniz Bölgesi'nde Samsun, Ordu, Giresun, Trabzon ve Rize, Covid-19 vaka sayılarının yüksek olması nedeniyle 3 haftadır ‘çok yüksek riskli’ kategorisinde yer alıyor.
Alınan tedbir ve kısıtlamalara rağmen, Karadeniz’deki vakalarda beklenen düşüşün yaşanmaması üzerine bilim insanları harekete geçti.
Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Tıp Fakültesi Tıbbi Mikrobiyoloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Faruk Aydın önderliğinde oluşan uzman ekip, vaka sayısının yüksek olduğu bölgede farklı aile gruplarından alınacak Covid-19 örneklerini ‘gen sekansı’ yöntemiyle inceleyecek. Protokolü hazırlanan araştırmayla, bölgeye özgü ve daha önce tanımlanmamış yeni bir mutasyonlu virüsün izi aranacak.
KTÜ Tıp Fakültesi Tıbbi Mikrobiyoloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Faruk Aydın, bölgede Covid-19 sayılarının kontrol altına alınamaması nedeniyle bu çalışmayı başlattıklarını söyledi. İngiliz varyantı Covid-19 virüsünün sadece Karadeniz’de olabileceğini düşünmediğini belirten Prof. Dr. Aydın, “Ülkemizdeki sayılardan 4 kat yüksek sayıda olmamızın bir başka nedeni olmalı. Mutasyon mutlaka vardır demiyoruz ama bu sayıları bu yüzdelerde tutan bir neden var. Nedenlerden bir tanesi bu olabilir diye bu çalışmayı yapacağız. ‘Kesitsel’, yani sınırlı sayıda örnekte yapılacak bir çalışma olacağı için de mutasyon yakalamamız durumunda konuya ciddi derecere ışık tutacaktır. Yakalamama şansımız olması nedeniyle bir yorum yapamayacağız. Bu çalışmanın daha ileriye taşınması gerekli olabilir” dedi.
Covid-19 virüsünün bölgede en fazla yayıldığı Samsun, Ordu, Giresun, Trabzon ve Rize'deki üniversitelerin de desteğiyle toplanacak virüs örneklerinin izole edilerek ‘gen sekansı’ yöntemiyle inceleme yapacaklarını anlatan Prof. Dr. Aydın, şöyle konuştu:
"Çalışmanın protokolü yazılmaya başlandı, fakat ekonomik kısıtlılık nedeniyle yapacağımız ‘kesitsel’ çalışma çok ciddi bir sonuç vermeyebilir. Ayrıca mutasyon beklentimiz de çok yüksek değil. Genetik bir değişim meydana geldiği düşünülürse bilim çevreleri, bölgedeki pozitifliklerin yüzde 5’inin ‘gen sekansı’nın yapılmasını önermektedir. Bu kadar ciddi bir maliyeti üniversite olarak bunun altından çıkmamız imkansız. O yüzden kesitsel bir çalışma hazırladık. Her ilden 6’şar virüsü izole edip bunların sekansını analiz edeceğiz ve bunların bilinen İngiliz, Güney Afrika, Brezilya, ABD’de yeni tanımlanan California ve New York mutasyonlarından farklı olup olmadığını inceleyeceğiz.”
Araştırma ekibinde yer alan KTÜ Tıp Fakültesi Tıbbi Mikrobiyoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Dr. Esra Özkaya, virüsün, farklı aile grupları ve coğrafik bölgeleri temsil edecek virüs alt gruplarından alınacak numuneler üzerinde çalışacaklarını ifade etti. Bölgedeki vaka sayılarına belirgin farklılık olduğunu dile getiren Dr. Özkaya, “Bu farklılık, ‘mutasyon kaynaklı veya burayı temsil edebilecek özel bir mutasyon olabilir mi’ şüphesiyle içimizi kemirdi. Bunu inceleyebilmek için de bir proje planladık. Mutasyon çalışmaları çok daha derin araştırmalar, çok daha geniş gruplar halinde çalışılması gerek. Fakat biz sadece bu dönemi temsil edecek küçük sayılarda çalışılabilecek bir proje planladık. Bunların içinden bölgenin farklı aile gruplarını ve coğrafik bölgeleri temsil edecek suşları tercih etmeye çalıştık. Bunların ileri incelemelerini yapıp bölgemizi temsil edecek bir mutasyonla karşılaşabilir miyiz diye bakacağız” dedi.
KTÜ Tıp Fakültesi Tıbbi Mikrobiyoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Irmak Baran da virüsün genetik materyali olan DNA ve RNA'sında farklılık olup olmadığını 'sekanslama' yöntemiyle araştıracaklarını söyleyerek, "Yeni bir mutasyon şu an sadece teorik olarak bir varsayım. Bu gerçekten böyle mi, bunu araştırmak için çalışmayı planlıyoruz. Bunun için çok sayıda çevre illerin de katılımıyla beraber virüs örneklerini toplayıp biriktiriyoruz. Bunları seçerken de belirli örneklere dikkat ediyoruz. Viral yükü yüksek olan ve başka mutasyonların saptanmadığı hastalardan tercih etmeye çalışıyoruz. Bu sayede de eğer varsa buraya özgü bir mutant bunu ortaya koymayı kolaylaştırmış olacağız" diye konuştu.
78. Venedik Film Festivali’nde Roberto Benigni’ye Yaşam Boyu Başarı Ödülü olarak Altın Aslan verilecek. Yazdığı, yönettiği ve başrolünü oynadığı “Life Is Beautiful” la 1999'da aralarında en iyi erkek oyuncu da dahil olmak üzere üç Oscar kazanan Benigni, kısa süre önce Matteo Garrone'un canlı aksiyon uyarlaması olan “Pinocchio” da Geppetto'yu oynayarak beyazperdeye geri dönmüştü.
2020’de pandemiden sonra düzenlenen ilk büyük film festivali olmasıyla sinema dünyası için her zamankinden de büyük bir misyon üstlenen Venedik Film Festivali, 1-11 Eylül tarihleri arasında düzenlenecek. Bugün, gerçekleşeceği sırada şartların nasıl olacağı belirsiz olan festivalde Yaşam Boyu Başarı Ödülü’nün verileceği isim açıklandı.
Geçtiğimiz yıl usta yönetmen Hong Konglu Ann Hui ve başarılı oyuncu Tilda Swinton’a verilen onursal Altın Aslan’ın bu yılki sahibi, 1999 yılında aynı zamanda yönetmenliğini de üstlendiği Life Is Beautiful filmindeki performansıyla Oscar kazanan Roberto Benigni olacak.
İtalyan sinemasının en önemli oyuncularından Roberto Benigni, hikâyesini Vincenzo Cerami ile birlikte kaleme aldığı, bir yandan da başrolünü ve yönetmenliğini üstlendiği 1999 yılında toplamda yedi dalda Oscar’a aday gösterilen Life Is Beautiful filmiyle En İyi Erkek Oyuncu ve En İyi Uluslararası Film dallarında ödülün sahibi olmuştu. 1997 yapımı film, Nazi dönemi Almanya’sında oğlunu toplama kampında yaşanan eziyetlerden korumak için bir çeşit oyun üreten bir babanın hikâyesini anlatıyor. Benigni aynı zamanda geçtiğimiz yıl Matteo Garrone’nin Pinocchio filminde Geppetto’yu canlandırırken; sergilediği performans ile En İyi Yardımcı Erkek Oyuncu dalında İtalya’nın Oscar’ı olarak görülen David di Donatello Ödülü’ne de aday gösterilmişti.
Çankaya Belediyesinin, Ulusal Egemenliğin 101. yılı dolayısıyla çocuklar için düzenlediği “Ulusal Egemenlik ve Atatürk” konulu resim yarışmasının sonuçları belli oldu.
“Hayal et özgürleş” sloganıyla “Ulusal Egemenlik ve Atatürk” konulu resim yarışmasına 769 çocuk katıldı.
Ulusal Egemenlik ve Atatürk coşkusunu anlatan çocukların resimleri, 6-8 yaş, 9-11 yaş, 12-13 yaş grubu olarak değerlendirildi. Yarışmada 3 kişiye başarı ödülü, 15 kişiye de sergileme ve sanata teşvik ödülü verildi.
Yarışmada yaş kategorilerine göre 1, 2 ve 3'üncülüğü kazananlar sırasıyla şöyle:
6-8 yaş grubundan Ahmet İhsan Pınarbaşı, Defne Börekçioğlu, Derya Erdoğan,
9-11 yaş grubundan İdil Elis Akpınar, Naz Vural, Defne Yıldırım,
12-13 yaş grubundan Doğa Su Geyik, Alya Altan, Fethiye Gökçe Koç.
Birleşmiş Ressamlar ve Heykeltıraşlar Derneği üyesi sanat eğitimcileri ve ressamları ile Çankaya Belediyesinin eğitimcilerinin değerlendirdiği resim yarışmasının ödül töreni, 20 Nisan Salı günü Zafer Park’ta yapılacak.
Jennifer Lopez ve Alex Rodriguez, haftalarca süren spekülasyonlardan sonra ayrıldıklarını doğruladılar.
Ayrılık iddialarını daha önce yalanlayan Jennifer Lopez ve Alex Rodriquez, ayrılıklarını Today dergisine açıkladı.
İkili yaptıkları ortak açıklamada şu ifadeleri kullandı: "Arkadaş olarak daha iyi olduğumuza karar verdik ve öyle devam edeceğiz. Birlikte çalışmaya ve ortak işlerimizde birbirimize destek olmaya devam edeceğiz. Birbirimize ve çocuklarımıza en iyisini diliyoruz."
ABD'li ilaç firması Pfizer, corona virüs aşılarını yaptıran kişilerin en geç 12 ay içinde üçüncü doz aşıya ihtiyaç duyabileceklerini duyurdu.
CNBC televizyonuna konuşan firmanın CEO'su Albert Bourla, "Muhtemel bir senaryoya göre, 6 ila 12 ay arasında üçüncü bir doza ihtiyaç duyulacak ve insanların her yıl yeniden aşı olması gerekecek. Yeni virüs çeşitlerinin görülmesi bu kararı almada önemli bir rol oynayacak." dedi.
Pfizer'in verilerinin 2 binden fazla aşılanmış kişiye dayandığı ancak korumanın 6 ay sonra devam edip etmediğini belirlemek için daha fazla veriye ihtiyaç olduğu bildirildi.
Pfizer ve BioNTech, şubat ayında virüsün yeni varyantlarına karşı bağışıklık tepkisini daha iyi anlamak için Covid-19 aşısının üçüncü dozunu test ettiklerini açıklamıştı.
Johnson & Johnson CEO'su Alex Gorsky de tıpkı mevsimsel grip aşıları gibi insanların her yıl Covid-19 aşısı yaptırmaları gerekebileceğini ifade etmişti.
104 emekli amiralin yayımladığı Montrö bildirisine ilişkin soruşturmada yeni bir gelişme yaşandı. Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, bazı emekli amirallerin bildirisine ilişkin soruşturmada 6 emekli amiral ile 1 emekli generali ifadeye çağırdı. Evlerinde arama yapılan bu kişilere ait dijital materyale de el konulduğu öğrenildi.
Edinilen bilgiye göre, Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, emekli 104 amiralin 'Montrö Bildirisi'ne ilişkin 7 kişi hakkında daha soruşturma başlattı.
Soruşturma kapsamında İstanbul, Muğla, Antalya ve Ankara'da 6 emekli amiral ile 1 emekli generale gelecek hafta ifade vermek üzere Ankara Emniyet Müdürlüğüne gelmeleri konusunda tebligat yapıldı.
Evlerinde arama yapılan bu kişilere ait dijital materyale de el konulduğu öğrenildi.
NE OLMUŞTU?
Emekli amirallerin bildirisine ilişkin daha önce 14 kişi hakkında soruşturma başlatılmış, 10'u gözaltına alınan, 4'ü ifadeye çağırılan emekli amiraller, adli kontrolle serbest bırakılmıştı.
Ödemelerde kripto varlıkların kullanılmamasına dair yönetmelik Resmi Gazete'de yayımlandı.
30 Nisan'da yürürlüğe girecek yönetmeliğe göre, kripto varlıklar, ödemelerde doğrudan veya dolaylı şekilde kullanılamayacak ve bu varlıkların ödemelerde doğrudan veya dolaylı şekilde kullanılmasına yönelik hizmet sunulamayacak.
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın yönetmeliğinde, kripto varlığın, dağıtık defter teknolojisi veya benzer bir teknoloji kullanılarak sanal olarak oluşturulup dijital ağlar üzerinden dağıtımı yapılan ancak itibari para, kaydi para, elektronik para, ödeme aracı, menkul kıymet veya diğer sermaye piyasası aracı olarak nitelendirilmeyen gayri maddi varlıkları ifade ettiği belirtildi.
Yönetmelikte, kripto varlıkların, ödemelerde doğrudan veya dolaylı bir şekilde kullanılamayacağı ve kullanılmasına yönelik hizmet sunulamayacağı kaydedildi.
Ödeme hizmeti sağlayıcılarının, ödeme hizmetlerinin sunulmasında ve elektronik para ihracında kripto varlıkların doğrudan veya dolaylı olarak kullanılacağı bir şekilde iş modelleri geliştiremeyeceği, bu tür iş modellerine ilişkin herhangi bir hizmet sunamayacağı da ifade edildi.
Yönetmelikte ayrıca, ödeme ve elektronik para kuruluşlarının, kripto varlıklara ilişkin alım satım, saklama, transfer veya ihraç hizmeti sunan platformlara veya bu platformlardan yapılacak fon aktarımlarına aracılık edemeyeceği aktarıldı.
Yönetmelik, 30 Nisan 2021 tarihinde yürürlüğe girecek.
Dünya genelinde corona virüs vaka sayısı 139 milyonu geçti. Salgın sebebiyle hayatını kaybedenlerin sayısı ise 3 milyona ulaştı.
Türkiye Futbol Federasyonundan yapılan açıklamaya göre, Fatih Karagümrük'ün maç oynamadan (bay) geçtiği Süper Lig'in 35. haftasının programı şöyle:
16 Nisan Cuma:
16.00 İttifak Holding Konyaspor-Hes Kablo Kayserispor (MEDAŞ Konya Büyükşehir)
16.00 Gençlerbirliği-Demir Grup Sivasspor (Eryaman)
19.00 Fraport TAV Antalyaspor-Çaykur Rizespor (Antalya)
19.00 Beşiktaş-MKE Ankaragücü (Vodafone Park)
17 Nisan Cumartesi:
13.30 Yukatel Denizlispor-Büyükşehir Belediye Erzurumspor (Denizli Atatürk)
16.00 Helenex Yeni Malatyaspor-Aytemiz Alanyaspor (Yeni Malatya)
16.00 Trabzonspor-Atakaş Hatayspor (Medical Park)
19.00 Göztepe-Galatasaray (Gürsel Aksel)
18 Nisan Pazar:
16.00 Gaziantep-Kasımpaşa (Kalyon)
19.00 Medipol Başakşehir-Fenerbahçe (Başakşehir Fatih Terim)
Avrupa Kültür Rotası, Max Fm'de ilgi çekici konularıyla birlikte dinleyicilerimizle buluşmaya devam ediyor.
Avrupa Kültür Rotası'nda, Almanya'nın entegrasyon yani uyum politikası gündemimizde olacak.
Almanya neden uyum politikası geliştirmek durumunda kalmıştı? Kimin için oluşturuldu bu politika?
Avrupa Kültür Rotası'nın Çağıl Mermutlu'nun sunumuyla 19 Nisan Pazartesi günü yayın konuğu ise Almanya Büyükelçiliği Basın Danışmanı Elmas Coşkun.
Avrupa Kültür Rotası'nı 19 Nisan Pazartesi günü 13:00 – 14:00 arasında takip edebilirsiniz.
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, hastanelerde saat 24.00'e kadar Covid-19 aşısı randevusu verildiğini belirterek, sırası gelenleri vakit geçirmeden aşılanmaya çağırdı.
Bakan Koca, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, "Son iki günde, açılan aşı kapasitesinin çok az bir bölümüne randevu alındı. Hastanelerimizde gece saat 24.00'a kadar aşı randevusu verilmektedir. Gündüz vakit bulamayanlar için iftardan sonra aşı olma imkanı var. En önemli silahımız aşı. Sıranız gelmişse vakit geçirmeden aşı olun." ifadelerini kullandı.
Türkiye'de Covid-19 nedeniyle son 24 saatte 297 kişi hayatını kaybetti; 61 bin 400 yeni vaka tespit edildi.
Son veriyle birlikte vefat sayısında yeni bir rekor kırılırken, toplam can kaybı 35 bini aştı. Ağır hasta sayısı ise 3 bin 80 oldu.
Son 24 saatte 54 bin 894 kişinin Covid-19 tedavisi ya da karantinasının sona ermesiyle iyileşen sayısı 3 milyon 535 bin 40'a yükseldi.
Hastalarda zatürre oranının yüzde 3.3 olduğu açıklandı.
Türkiye genelinde yatak doluluk oranı yüzde 56.7, erişkin yoğun bakım doluluk oranı yüzde 68.8 ve ventilatör doluluk oranı yüzde 34.9 olarak duyuruldu.
Salgınla mücadele kapsamında uygulanmaya başlanan kısmi kapanma dolayısıyla Ankara'da eczanelerin çalışma saatleri yeniden düzenlendi.
Ankara Eczacı Odasından yapılan açıklamada, İçişleri Bakanlığınca COVID-19 tedbirleri doğrultusunda 81 ilin valiliğine "kısmi kapanma" konulu genelge gönderildiği hatırlatıldı.
Ankara'daki eczanelerin çalışma saatleri hafta içi 08.30-18.00 ve cumartesi 09.30-17.00 olarak belirlendi.