Fransa'da Macron ve Le Pen 2.tura kaldı

Fransada Macron ve Le Pen 2.tura kaldı

Fransa'da cumhurbaşkanlığı seçiminde ilk tur oylaması yapıldı. Siyasi merkezdeki Yürüyüş Hareketi'nin lideri Emmanuel Macron ile aşırı sağcı Ulusal Cephe Partisi'nin lideri Marine Le Pen ikinci tura kaldı.

Macron oyların yüzde 23,9'unu alarak seçimden birinci çıktı. Le Pen de yüzde 21,4'lük oy oranıyla ikinci oldu. Merkez sağdaki Cumhuriyetçiler Partisi'nin adayı François Fillon ve aşırı solcu aday Jean-Luc Melenchon ise yüzde 19'un üzerinde oy aldılar.

İlk turda ilk iki sırayı kazanan Macron ve Le Pen, 7 Mayıs'ta düzenlenecek ikinci tur oylamada yarışacaklar.

İkinci turda kazanan aday, 14 Mayıs'a kadar Cumhurbaşkanı François Hollande'dan görevi devralacak.

MACRON: FRANSIZ SİYASET YAŞAMININ GÖRÜNTÜSÜNÜ DEĞİŞTİRDİK

Cumhurbaşkanı seçiminin ilk turunu önde bitiren Macron, Paris'te seçmenlerine hitap etti. Macron, "Eğer iki hafta sonra seçimi kazanırsam, 30 yıldır sorunların çözümü önünde engel olan sistemi reformdan geçireceğim" dedi.

"Siyaset yaşamında yeni bir sayfa açmanın zamanı geldi." diyen Macron, "Yapılması gereken çok iş var, ancak sizin de vereceğiniz destekle ben bu göreve hazırım" ifadesini kullandı.

Fransa'da ilk defa merkez sağ ve merkez sol parti adaylarının ilk tur sonucunda birlikte elendiklerini kaydeden Macron, Fransız seçmenin, bu seçimde büyük bir değişime imza atarak, ülkede artık köklü bir değişiklik istediğini gösterdiğini söyledi.

Macron, "Biz bir yıl içinde Fransız siyaset yaşamının görüntüsünü değiştirdik" diye konuştu. Seçilirse bütün Fransızların cumhurbaşkanı olacağını kaydeden Macron, "Bütün Fransızları birleştirmek benim en büyük ödevim olacak" dedi.

Macron, güçlü bir Fransa ile AB'nin yeniden inşasının da önceliği olacağı mesajını verdi.

Fransa'da cumhurbaşkanı seçiminin ilk turunda, Yürüyüş Hareketinin lideri Emmanuel Macron ile aşırı sağcı Ulusal Cephe Partisinin lideri Marine Le Pen'in ilk iki sırada yer alması, kendilerini "faşizm karşıtı" olarak niteleyen grupların tepkisine neden oldu. Yüzlerce kişi, Paris'in tarihi meydanlarından Bastille'de toplandı. Protesto gösterilerine güvenlik güçleri müdahale etti.

Yorumlar

Bu etkinlik için henüz yorum yapılmamıştır. Yukarıdaki bölümü kullanarak ilk yorum yapan siz olabilirsiniz.

Son Haberler

  • Sonuç Bulunamadı.