CHP'den, referandumun iptali için başvuru

CHPden, referandumun iptali için başvuru

CHP, 16 Nisan'da yapılan anayasa referandumunun iptal edilmesi için YSK'ya başvuruda bulundu.

CHP Genel Başkan Yardımcısı Bülent Tezcan, CHP'li milletvekilleriyle halk oylamasının iptali istemli dilekçeyi Yüksek Seçim Kurulu'na (YSK) verdi.

Çıkışta basın mensuplarına açıklamalarda bulunan Tezcan, anayasa değişikliği halk oylamasına ilişkin kampanya dönemi boyunca milletin iradesinin hakim olması için sonuna kadar çaba gösterdiklerini söyledi.

Yürüttükleri kampanyanın bir siyasi parti kampanyası olmadığını ifade eden Tezcan, bunu ülkenin, milletin sorunu olarak gördüklerini ve hep beraber ülkenin bu sorununu, parti angajmanlarından ayırmış biçimde sandığa gidip millet iradesini hakim kılarak çözmek istediklerini belirtti.

Kampanya sürecinin başından sonuna olağanüstü hal yönetimi şartları altında, "hayır" propagandasının yasak, "evet" propagandasının serbest olduğu bir ortamda yapıldığını ileri süren Tezcan, "Evet kampanyası, bir devlet kampanyasına, hayır kampanyası ise bir millet kampanyasına dönüştü. Pazar günü milletimiz oyunu kullandı ve bütün kamu vicdanı biliyor ki millet kampanyası aslında devlet kampanyasına galip gelmiştir. Sandıkta 'hayır' diyenlerin galip olduğunu bütün temiz vicdanlar hissediyor, söyleyemeseler bile" diye konuştu.

Kampanya dönemi boyunca uygulanan hukuksuzlukların, kampanyadan sonraki oy kullanma günü ve sayım anında da devam ettiğini savunan Tezcan, "Devlet kampanyasını yürütenler baskı ve tehditle alamadıkları sonucu en son oy kullanma ve sayım döküm esnasında YSK'yı devreye sokarak alma yoluna gitmiştir. Bu seçim, tarihimize bir yeni seçim türünü daha eklemiştir. O seçim türü de mühürsüz seçim olarak anılacaktır. Tarihimizde sopalı seçimleri görmüştük. Bu seçim ne yazık ki meşruiyeti olmayan bir mühürsüz seçime dönüşmüştür" ifadelerini kullandı.

"KAÇ MÜHÜRSÜZ OY PUSULASI OLDUĞUNU BİLMEK MÜMKÜN DEĞİL"

Türkiye'de kaç tane mühürsüz oy pusulası olduğunu bilmenin mümkün olmadığını, sayım sırasında mühürlü ve mühürsüz oy pusulalarının hepsinin geçerli oy sayılarak torbalara konduğunu ifade eden Tezcan, "Bu seçimin sayımları yenileyerek düzelmesi mümkün değil. Yapılması gereken meşruiyetini yitiren bu halk oylamasının iptal edilmesidir. Bunun dışındaki bir yol kamu vicdanını rahatlatmayacak" ifadesini kullandı.

CHP'nin millet iradesine sonuna kadar saygılı olduğunu vurgulayan Bülent Tezcan, YSK'ya yaptıkları itirazın da millet iradesine saygının bir göstergesi olduğunu, millet iradesinin gasp edilmesine hukukun ve demokrasinin tanıdığı yollarla mücadele edeceklerini söyledi.

Yorumlar

Bu etkinlik için henüz yorum yapılmamıştır. Yukarıdaki bölümü kullanarak ilk yorum yapan siz olabilirsiniz.

Son Haberler

  • Sonuç Bulunamadı.