CHP'den Danıştay'a "referandum" başvurusu

CHPden Danıştaya referandum başvurusu

CHP, halk oylaması sonuçlarına yönelik itirazlara ilişkin hukuki aşamaların sonuçlanmasına kadar, Yüksek Seçim Kurulu'nun (YSK) sonuçları kesinleştirmesi işleminin yürütmesinin durdurulması talebiyle Danıştay'a başvurdu.

Konuyla ilgili bir açıklama yapan CHP'li Atilla Kart, başvuruda sonuçlar için yürütmeyi durdurma talebinin de olduğunu söyledi.

Kart özetle şu ifadeleri kullandı:

"80 milyon vatandaşımızın hak ve hukukuna sahip çıkıyoruz. Yargı organları seçimlerin denetimiyle sorumludur. Burada tam kanunsuzluk hali söz konusu. Hukuka ve yasaya aykırılıktan söz etmiyorum. Yok hükmünde olan idari bir işlemden söz ediyorum. Anayasa kurumların büyük ölçüde işlevini kaybetmesine rağmen biz halen Türkiye'de temel ifade edecek yargı mercilerinin varlığına inanıyoruz. Bu mercilerin de buna sahip çıkma sorumluluğu olduğuna inanıyoruz.

Orada talebimiz kabul edildiği takdirde Danıştay'ın gerekçesi önemlidir. Yaptığımız başvurunun niteliğine göre gerekçe çok açıktır. Mühürsüz olduğu açık olan o oyların, bu nasıl anlaşılacak? Yeniden tasnifi gerekir. Geçersiz sayılan zarf ve pusulalara yönelik tutanak tutulmaması başlı başına sakatlıktır.

Bu karar netleşmeden YSK'nın seçim sonuçlarını kesinleştirmemesi gerekir. YSK, bu kadar açık ihlale rağmen, kanunsuzluk olgularına rağmen seçim sonucunu kesinleştirme yoluna gittiği takdirde yeni bir anayasa ihlaline yol açmıştır. AYM ve AİHM'e şu anda da başvuru yapılabilir. Bizim yaptığımız başvurunun bireysel başvuru kapsamındaki başvurularla alakası yok.

Buradan bu kadar net olan olgulara rağmen olumsuz bir karar çıkması takdirde iç ve uluslararası kanun anlamında gerekli değerlendirme yapılacaktır. Hayır oyu verenler arasında da mühürsüz oy kullananlar var. Hem evet hem hayır oyu veren vatandaşlarımızın iradesine sahip çıkıyoruz."

Yorumlar

Bu etkinlik için henüz yorum yapılmamıştır. Yukarıdaki bölümü kullanarak ilk yorum yapan siz olabilirsiniz.

Son Haberler