"Azınlık Raporu" gerçek oluyor

Azınlık Raporu gerçek oluyor

Yaşanacak adli olayların önceden bilindiği ve suçluların yasa dışına çıkmasına izin verilmeden yakalandığı meşhur bilim kurgu filmi Azınlık Raporu (Minority Report) gerçek oluyor. İngiltere’deki Durham Polis Teşkilatı, yapay zekayı şaşırtıcı bir şekilde kullanan bir uygulama başlatıyor.

Philip K. Dick’in 1956’da yazdığı Azınlık Raporu (Minority Report) adlı kısa hikayesi, 2002’de Steven Spielberg tarafından aynı adla film haline getirilince, büyük ilgi toplamıştı.

Tom Cruise'un başrolünde olduğu filmdeki ‘pre-cog’ (bilişsel öncesi) adlı kahinler, yaşanacak adlî olayları önceden biliyor, polisler de onların gördüğü rüya kesitlerinden yola çıkarak suçluları yakalıyordu.

Durham Polis Teşkilatı yetkilileri de benzer bir uygulama başlattılar. HART (Harm Assesment Risk Tool – Zarar Değerlendirme Risk Aracı) adı verilen uygulama, yapay zekadan faydalanarak şüphelilerin gözaltında tutulup tutulmayacağına karar veriyor.

Yetkililer, şüphelilerin risk durumunu düşük, orta ya da yüksek olarak değerlendiren uygulamanın önümüzdeki birkaç ay içerisinde kullanıma geçeceğini söylüyor. Uygulama başarılı olursa, seneye İngiltere genelinde kullanılacak.

Cambridge Üniversitesi’nden Prof. Dr. Geoffrey Barnes’ın Durham Polis Teşkilatı işbirliği ile hazırladığı sistem, yüksek risk kapsamını ilerleyen 24 ay içerisinde ciddi bir suç işleyecekler, orta risk kapsamını bu süre içinde ciddi olmayan suç işleyecekler, düşük risk kapsamını ise 24 ay içinde hiç suç işlemeyecekler olarak tanımlıyor.

Sistem 34 farklı tahmin yaparak bu kategoriyi belirliyor. Burada kişinin yaşı, cinsiyeti, yaşadığı yer ve hakkındaki istihbarat toplamı göz önünde bulunduruluyor. Verilerin büyük bölümü kişilerin adlî geçmişini baz alıyor. Sistem, suçlulara ait beş yıllık bir veritabanı ile makine öğrenimi gerçekleştirmiş.

Yorumlar

Bu etkinlik için henüz yorum yapılmamıştır. Yukarıdaki bölümü kullanarak ilk yorum yapan siz olabilirsiniz.

Son Haberler

  • Sonuç Bulunamadı.