Araştırma: Dördüncü doz corona virüs aşısı Omicron'a karşı koruyor mu?

Araştırma: Dördüncü doz corona virüs aşısı Omicrona karşı koruyor mu?

İsrail'de yapılan son çalışma; dördüncü doz corona virüs aşısının, Omicron varyantına karşı yeterince bağışıklık oluşturamadığını gösterdi.

Bilim insanları, ikinci güçlendirici aşının antikorları artırdığını, ancak bunun Omicron'un bulaşmasını engellemeye yetmediğini söyledi. Bununla birlikte, bu korumanın hala yaşlı ve Covid-19'a karşı savunmasız kişiler için büyük önem taşıdığı belirtildi.

Tel Aviv'deki Sheba Hastanesi geçen ay 270'ten fazla sağlık çalışanına dördüncü doz aşı uyguladı. Bu kişilerin 154'ü Pfizer/BioNtech aşısı ve 120’si ise Moderna'yı aldı. Hepsi daha önce Pfizer-BioNtech aşısı ile üç kez aşılanmıştı.

Klinik deney, her iki grubun da antikorlarda, geçen yıl yapılan üçüncü aşıya göre "biraz daha yüksek" artışlar gösterdiğini buldu. Ancak artan antikorlar, Omicron'un bulaşmasını engelleyemedi.

Hastanenin enfeksiyon hastalıkları birimi müdürü Dr. Gili Regev-Yochay, “Artan antikor seviyelerine rağmen, dördüncü aşı Omicron’a karşı yalnızca kısmi bir savunma sunuyor. Önceki varyantlara karşı daha etkili olan aşılar, Omicron’a karşı daha az koruma sağlıyor” diye konuştu.

Bununla birlikte, çalışmanın sonuçları İsrail'in 60 yaş üzerindeki nüfusuna genel olarak dördüncü bir güçlendirici aşı dozu uygulama kararı hakkında soruları gündeme getirdi. Hükümet, son haftalarda 500 binden fazla kişinin ikinci destek aşıyı yaptırdığı açıkladı.

İsrail Sağlık Bakanlığı direktörü Dr. Nahman Ash, araştırmanın dördüncü aşı uygulamasının bir hata olduğunu göstermediğini belirterek, “Antikorların seviyesini üçüncü aşının başlangıcındaki düzeye döndürüyor. Bu, özellikle yaşlı nüfus arasında büyük önem taşıyor” dedi.

Ancak yetkililer, dördüncü doz aşı kampanyasını daha geniş nüfusa genişletip genişletmemeyi tartışırken araştırmanın dikkate alınacağını söyledi.

Diğer taraftan, İsrail geçen yıl nüfusunu geniş çapta aşılayan ilk ülkelerden biriydi ve geçen yaz destekleyici aşı sunan ilk ülke oldu.

Yorumlar

Bu etkinlik için henüz yorum yapılmamıştır. Yukarıdaki bölümü kullanarak ilk yorum yapan siz olabilirsiniz.

Son Haberler