Amazon'dan robot süpermarket

Amazondan robot süpermarket

Amazon, market alışverişlerini kökünden değiştirecek bir duyuru yaptı. Artık markette sıraya girmek, kasiyerle, ödemeyle, para üstüyle, fişle, kredi kartı şifresiyle uğraşma dönemi bitiyor.

Online alışveriş devi Amazon, bir süredir fiziksel alışveriş pazarına da göz dikmişti. Açtığı kitap mağazalarıyla da bu alana ilk adımlarını atmış oldu.

Ancak Amazon sadece kitap mağazaları açmakla yetinmeyeceğini belli etti ve ABD'de 900 milyar dolar toplam büyüklüğe sahip süpermarket alanına gireceğini açıkladı.

Dijital alışveriş devi, yeni geliştirdiği Amazon Go isimli mağaza konsepti ile müşterilerin kasa önünde sıra beklemesini tamamen ortadan kaldırıyor.

Hatta bu süpermarkette kasa bile bulunmuyor. Müşteriler istediği her şeyi alıyor, çantasına koyuyor ve elini kolunu sallayarak mağazadan çıkıp gidiyorlar.

Yeni mağazanın temelini yapay zeka oluşturuyor. Sürücüsüz otomobillerde kullanılan, çevreyi tanıma teknolojisiyle donatılan mağazalarda, sensörler hangi müşterinin hangi ürünü raftan aldığını fark ediyor ve müşterinin dijital hesabına kayıt ediyor.

Müşteri aldığı üründen vazgeçip onu rafa geri koyarsa, mağaza ürünü müşterinin hesabından çıkarıyor.

Alışverişini tamamlayan müşteri ise, mağazadan girdiği gibi kolayca çıkıyor. Hiçbir ödeme işlemiyle, sıraya girmekle, kasa önünde bekleme derdiyle uğraşmıyor. Aldıklarının ücreti, dijital Amazon hesabına kayıtlı kredi kartından otomatik olarak çekiliyor.

Amazon'un patronu Jeff Bezos, ABD çapında 2000 Amazon Go şubesi açacaklarının altını çiziyor. Yani bildiğimiz süpermarket formatı, birkaç yıl içinde tamamen değişmiş olacak.

Yorumlar

Bu etkinlik için henüz yorum yapılmamıştır. Yukarıdaki bölümü kullanarak ilk yorum yapan siz olabilirsiniz.

Son Haberler