ABD'nin ek vergileri yürürlükte

ABDnin ek vergileri yürürlükte

ABD’nin Avrupa Birliği’nden ithal edilen uçaklarla, şarap, peynir ve viski gibi ürünlere yönelik ek vergi uygulaması yürürlüğe girdi. Fransa Maliye Bakanı Bruno Le Maire, AB’nin karşı önlemler alabileceği uyarısında bulundu.

ABD'nin Avrupa Birliği ürünlerine uygulamaya karar verdiği 7,5 milyar dolar hacmindeki ek vergiler yürürlükte.

Bu kapsamda AB'den uçak ithalatına yüzde 10, şarap, peynir ve viski gibi yiyecek içeceklere de yüzde 25 oranında ek vergi uygulanacak. Uçaklara getirilen ek verginin arka planında Avrupa ülkelerinin, kendi uçak endüstrisine, özellikle de Airbus'a yönelik teşvikleri yatıyor.

Ek vergiler daha önce Dünya Ticaret Örgütü (DTÖ) tarafından onaylanmış ve uçak üreticisi Airbus'ın anlaşmalara aykırı bir biçimde teşviklerden yararlandırılması sebebiyle ABD'ye 7,5 milyar dolar ek vergi koyma hakkı tanınmıştı.

ABD'nin başkenti Washington'da Amerikalı mevkidaşı Steve Mnuchin ile Perşembe günü bir araya gelen Fransa Maliye Bakanı Bruno Le Maire, buluşmanın ardından yaptığı açıklamada, söz konusu ek vergi uygulamasının "ekonomik ve siyasi anlamda çok olumsuz sonuçlar doğuracağını" dile getirdi.

ABD'yi ticaret savaşlarında yeni bir cephe açmama konusunda uyaran Le Maire ayrıca, Avrupa Birliği'nin DTÖ çerçevesi içinde karşı önlemler almaya hazır olduğunun da altını çizdi.

Yorumlar

Bu etkinlik için henüz yorum yapılmamıştır. Yukarıdaki bölümü kullanarak ilk yorum yapan siz olabilirsiniz.

Son Haberler